Nu er Margrethe Vestager også for kvindekvoter – eller næsten da

EU-systemet har omdannet Margrethe Vestager. Fra at være den benhårde realpolitiker, der gennemførte velfærdspolitiske reformer imod lønmodtagernes interesser, har hun i EU nu påtaget sig rollen som den benhårde kriger imod den globale storkapital.

Det er ikke det eneste område, hvorpå Margrethe Vestager har lavet en politisk kovending.

Den 8. december kunne jeg, i et interview i Financial Times, læse, at Margrethe Vestager udtalte, at hun nu var mere positiv over for kvindekvoter, som et middel til at fremme flere kvinder i topledelser:

”While she was previously strongly opposed to quotas for women, Vestager is ”in the process of changing (her) mind””.

Hun undlader dog at tage helt stilling. Nu er hun jo ikke radikal for ingenting. En dreven og intelligent politiker, der formår at placere, hvert et ben i begge lejre, i de sager, hvor det kan lade sig gøre at komme afsted med det.

Som støtte af kvindekampen glæder det mig, at Magrethe Vestager er begyndt at indse, at der skal tages mere håndfaste politiske midler i brug, hvis vi skal skabe bedre muligheder for kvinder at få andel i samfundets magtfulde og indflydelsesrige topposter.

Jeg har dog lidt svært ved at gennemskue, hvad den egentlige årsag til denne holdningsændring er. Det kommer hun nemlig ikke ind på i interviewet.

Kan den tilskrives, at hun har erkendt, at den frivillighedsmodel, som blev indført af S-R-SF regeringen, var et komplet fejlskud, der ikke har virket efter hensigten? At det er svært at være populær og navigere i EU-systemet, der overvejende arbejder for kvindekvoter i Europa? Eller måske, at en stejl kvotemodstand klinger hult, når man lige er blevet udnævnt til ”European Woman of Power” af bl.a. European Women’s Lobby – en kvindeorganisation, der i mange år har kæmpet for en fælles EU-kvindekvote ledsaget af en konsekvent sanktionspolitik?

Hun var en medvirkende årsag til, at den, i regeringsgrundlaget, planlagte, øremærkede barsel for mænd aldrig blev til noget. Muligheden for at fjerne en kæmpe barriere for kvinders styrkede position på arbejdsmarkedet blev på den måde forbigået.

Lige meget, hvad årsagen til Margrethe Vestagers holdningsændring er, ændrer det ikke på den politik hun har ført på området.

De Radikale var i 2012 med til at gennemføre en frivillighedspolitik, der skulle fremme flere kvinder til ledende poster i de største danske virksomheder. Politikken, der i høj grad var skruet sammen på erhvervslivets præmisser, baserede sig på frivillige måltal.  Resultaterne er stort set udeblevet, og Danmark halter i dag efter de øvrige store europæiske lande, for så vidt angår andelen af kvinder i de børsnoterede virksomheders bestyrelser, og med en løftet pegefinger fra EU om, at der skal sættes gang i den haltende udvikling.

Hun var en medvirkende årsag til, at den, i regeringsgrundlaget, planlagte, øremærkede barsel for mænd aldrig blev til noget. Muligheden for at fjerne en kæmpe barriere for kvinders styrkede position på arbejdsmarkedet blev på den måde forbigået.

Det skal hun som politiker fortsat stå på mål for.

4 responses to “Nu er Margrethe Vestager også for kvindekvoter – eller næsten da

 1. Hej Nicole.

  Der skal hverken kvindekvoter i danske bestyrelser eller øremærkes barsel til mænd.

  Virksomhederne skal fortsat have lov til at ansætte de mest kvalificerede til jobbet, uanset køn, alder, religion eller seksualitet – det er ikke statens job at regulere dette.

  Danske familier skal heller ikke påtvinges barsel, da vi danskere er intelligente nok til at træffe vores egne beslutninger. Hvis familien ønsker at det udelukkende er kvinden der skal på barsel, skal manden ikke tvinges.

  At påtvinge danske virksomheder og familier en venstreorienteret ideologi, indskrænker borgernes frihed, hvilket jeg ikke kan forestille mig er positivt for nogen.

  Tak til Margrethe for at have ført en fornuftig politik på disse områder, indtil videre.

  Med venlig hilsen
  Kristian Ploug

 2. Kære Kristian,
  Hovedparten af de europæiske lande, der har indført kvindekvoter, har været borgerlige regeringer. Tjek lige fakta.
  MVH
  Nicole Andersson

 3. Hej Nicole.

  Vil du ikke være venlig at fortælle mig hvor i mit indlæg jeg skrev at hovedparten af de europæiske lande der har indført kvindekvoter, har været venstreorientede regeringer?
  Det kan du ikke finde? Nå, så må det være fordi jeg ikke har skrevet det. Såfremt du ikke er enig i at tiltag som kvindekvoter i bestyrelser og tvungen barsel til mænd udspringer af venstreorienteret ideologi, så læs videre.

  De politiske termer venstre og højre blev opfundet under den franske revolution, med henvisning til placeringen af siddepladserne i Estates General (Knapp, Wright & Vincent 2006). Udtrykket venstreorienteret er derefter anvendt på en bred vifte af bevægelser igennem tiden, herunder borgerrettighedsforkæmpere, feministiske bevægelser, anti-krigs bevægelser og miljøbevægelser, samt en bred vifte af politiske partier.

  Feminisme kan defineres som en række ideologier, politiske og sociale bevægelser, der deler et fælles mål: at definere, etablere, og opnå politiske, økonomiske, personlige og sociale rettigheder for kvinder (Hawkesworth, Mary E. 2006). Kvindekvoter i bestyrelser og tvungen barsel til mænd, er blandt nogle af de områder feminister kæmper for, og udspringer derfor af en venstreorienteret ideologi eller tankegang.

  Jeg mener, at man ikke skal tvinge hverken kvinder i bestyrelser eller mænd på barsel, om det så er med eller mod deres vilje, da dette indskrænker borgernes frihed til at foretage deres egne valg, og som tidligere nævnt skal virksomhederne fortsat have lov til at ansætte de mest kvalificerede til jobbet, uanset køn, alder, religion eller seksualitet. Det er ikke statens job at regulere dette. Desuden skal danske familier heller ikke påtvinges barsel, da danske familier er intelligente nok til at træffe egne beslutninger.

  Jeg kan godt forstå tankegangen bag indførslen af kvoter og tvungne barselordninger ud fra et resultatsperspektiv, idet tvang er en utrolig effektiv måde at skabe resultater på. Denne tankegang beror dog på en fejlagtig grundlæggende antagelse omkring hvad ligestilling er. Ligestilling handler nemlig ikke om resultatlighed, men om lige muligheder, for alle uanset køn, alder, religion eller seksualitet. Det har vi heldigvis i Danmark, hvilket er utrolig dejligt.

  Statslige indgreb på områder som disse, der har konsekvenser og er på bekostning af en bestemt demografi, i dette tilfælde mænd i bestyrelser og nybagte fædre, er rent faktisk sexistisk og dybt usympatisk.

  Jeg synes faktisk at du, og din organisation BestWomen skal fjerne fokus fra de priviligerede karrierekvinder i toppen af dansk erhvervsliv, der ikke har brug for ynk og offermentalitet, samt de almindelig danske familier der sagtens kan træffe sine egne valg, og i stedet fokusere på de kvinder der rent faktisk er undertrykte i store dele af verden. Herunder de piger og kvinder der bliver stenet til døde fordi de rapporterer en voldtægt uden for ægteskab og de piger og kvinder der bliver tilfangetaget, misbrugt og solgt som sexslaver.

  De har brug for vores hjælp.

  Med venlig hilsen
  Kristian Ploug

 4. Hej Kristian,

  Jeg faldt tilfældigvis over denne artikel, da jeg undersøgte, hvorvidt Radikale Venstre går ind for resultatlighed.

  Dit svar på denne artikel falder i den grad i min smag. Blogger du, eller kan jeg følge dig på nogen måde?

  Med venlig hilsen
  Emil Winther

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *