Kvinder – arbejdsmarkedets trofaste løntrykkere

I sidste uge kom det frem, at der hersker en grotesk stor ulighed i lønnen for kvinder og mænd i skuespilbranchen.

Én af Danmarks mest populære komikere, Ditte Hansen, fik sig noget af en grim overraskelse da det gik op for hende, at hendes mandlige kolleger fik omkring en tredjedel mere i løn, for samme arbejde. Hun følte sig til grin. Det kan jeg godt forstå.

Da hun bad om en lønforhøjelse blev hun fyret, men blev efterfølgende ansat igen til en højere løn.

Direktøren for Producentforeningen, Klaus Hansen, der repræsenterer en række danske film- og tv-producenter udtalte sig om den manglende ligeløn i branchen:

”Der er en lang række elementer, der er skyld i det her, og der er ikke noget ”quick fix” for det” og ”Vi skal i fællesskab finde årsagerne og debattere, hvordan vi får det ændret.”

Med andre ord, oversat til lige-ud-af-posen dansk: Lad os endelig snakke om det her, men forvent ikke, at vi gider at gøre noget ved det. Det er jo ikke kun os der har et problem.

Sandheden er, at det er alle tiders fidus at have kvalificerede og kompetente kvinder ansat til lavere lønninger. Kvinder er de perfekte løntrykkere, der er med til at holde virksomhedernes lønsummer nede og øge profitniveauet. Det er god forretning.

Jeg er stor tilhænger af den demokratiske dialog.  Men er problemet ikke, at vi i 40 år har diskuteret den manglende ligeløn uden at der er sket markante forbedringer? Skulle vi ikke til at komme videre? Kunne jeg foreslå Klaus Hansen noget mere konkret handling? Hvad med, at film- og tv-producenterne tog mere ansvar for deres forpligtelser i Ligelønsloven, og i samarbejde med Producentforeningen satte sig nogle konkrete mål om at få reduceret det absurde kønsbetingede løngab, som helt åbenlyst stortrives i skuespilbranchen?

På den anden side vil jeg være ærlig og sige, ”Hvorfor i alverden skulle de? ”

Sandheden er, at det er alle tiders fidus at have kvalificerede og kompetente kvinder ansat til lavere lønninger. Kvinder er de perfekte løntrykkere, der er med til at holde virksomhedernes lønsummer nede og øge profitniveauet. Det er god forretning.

Jeg har svært ved at se, hvor incitamentet til at lave om på det eksisterende løngab mellem kvinder og mænd skulle komme fra, i et samfund, der overvejende styres af kortsigtede, økonomiske hensyn og, hvor det politiske pres og den organiserede modstand er på et historisk lavpunkt.

Det er ikke kun i det private erhvervsliv, at de kan se fidusen i at lade tingene køre, som de altid har gjort. Det samme gælder for den offentlige sektor, der i de seneste år har ligget under politiske krav om årlige budgetbesparelser og en stram udgiftsstyring. At hæve grundlønnen for de mange kvinder der arbejder i de kvindetunge erhverv så den matcher lønnen i de erhverv, hvor mænd er overrepræsenterede, er ikke ligefrem en prioritet.

Under disse strukturelle forhold der hersker på arbejdsmarkedet, er det overladt til den enkelte kvinde at sørge for at bevise hendes værd i de individuelle lønforhandlingerne. Det er en tung byrde at bære, når man står helt alene over for et forudindtaget system, der fortsat favoriserer mænd.

Det erfarede Ditte Hansen også. Hun skulle først igennem en fyring før hendes krav om ligeløn blev tilgodeset. Hun fik sine krav igennem, men hun er jo også en højt estimeret skuespiller, der kan sælge billetter. Det er det de færreste der er.

3 responses to “Kvinder – arbejdsmarkedets trofaste løntrykkere

 1. Når virksomheder åbenbart tjener flere penge hvis de kun ansætter kvinder, og der efter sigende ikke er nogen grund til at betale mænmd mere end kvinder, hvorfor tror skribenten så at der er noget firma i Danmark der er dumt nok til at ansætte mænd?

  Det er grotesk og latterligt at påstå at nogen virksomhed skulle handle mod sin egen interesse. Måske feministerne i stedet for offerrollen skulle se på sig selv.

  Hvorfor er damebladene sladder, intriger, mode, madopskrifter og gossip medens det der retter sig mod mænd er historie, teknik og videnskab. Mon der for virksomhederne er mere værdi i kvantefysik end i hvem der kysser med hvem?

 2. Hvad rager mig hvad ditte hansen gør hun er den mest lamme kælling og skal ikke have en skid for noget som helst Talentløse so

 3. Kære Kim Hansen
  Hvis det ikke rager dig, hvorfor kommer du så med en så useriøs kommentar. Hvis du ikke kan lide Ditte Hansen, så lad være med at se forestillinger hun optræder i og sluk for fjernsynet, hvis hun er på.

  Mht. løndiskussionen – Nicole Andersson – så kunne lønforskellen jo måske skyldes kvindernes prioriteringer. Det er jo påfaldende, at kvinderne i ligelønsdiskussionen aldrig kræver ligeret til at aftjene værnepligt og udføre arbejde på boreplatforme eller dagrenovation. Og de vil heller ikke frafalde deres førsteret til børnene i forbindelse med skilsmisser. Næh så hellere bestyrelsesposter og deslige. Kvinder vælger også ofte uddannelser med faste arbejdstider, gode barselsordninger mv.
  Dette har jeg fuld respekt for, men man kan ikke forvente at tjene det samme som mænd, når man foretager sådanne valg.
  Jeg kender ikke ret meget til selve arbejdsindholdet i skuespilerhvervet, men det er et anerkendt biologisk faktum, at mænd adskiller sig mere fra hinanden en kvinder gør – både positivt og negativt. Derfor er det ofte mænd, der både når til tops og går til bunds, hvilket bekræftes af alle tilgængelige statistikker.
  Uden at vide det kunne det tænkes, at netop skuespilerhvervet tiltrækker folk, der går til kanten, hvilket vil gælde flere mænd, der måske som følge heraf opnår en gennemsnitlig højere løn.
  Men det indgår jo tydeligvis ikke i din dagsorden at undersøge, om der rent faktisk er objektive årsager til lønforskellen. Det kunne jo tænkes, selvom det selvfølgelig ville være kedeligt for din dagsorden, hvis det viste sig at være tilfældet.
  Og med hensyn til løntrykkerproblematikken – så kunne en løsning på problemet – hvis det er reelt – jo være en reduktion af de mandlige skuespilleres løn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *